top of page

Voel je je vaak een buitenstaander in je samengestelde gezin? Buitengesloten, genegeerd, een outsider? 


Of heb je juist vaak het gevoel dat er aan twee of meer kanten aan je getrokken wordt? Door je partner, je kinderen, je ex-partner misschien? En heb je dan het gevoel het voor niemand goed te kunnen doen? 


Helemaal niet gek als je zulke gevoelens hebt!

Insider- en outsiderdynamieken zijn juist kenmerken van een samengesteld gezin.


Met een weekend voor de deur en wellicht weer een wisseling in de samenstelling van je samengestelde gezin ((stief)kinderen die komen of juist naar hun andere ouder(s) gaan) krijg je misschien weer extra te maken met deze -dus bij deze gezinsvorm passende- gevoelens.


Wil je er meer over weten? Samen kijken naar wat er in jouw gezin gebeurt en waarom en wat je zou kunnen doen om je beter te gaan voelen in je samengestelde gezin en minder spanning te ervaring en meer balans? Neem contact op door te mailen naar caringcoachingcounselling@gmail.com of kijk hier voor het actuele aanbod: www.caringcoachingcounselling.nl/aanbod
20 weergaven0 opmerkingen

Een samengesteld gezin is iets heel anders dan een kerngezin en zorgt vaak voor veel extra uitdagingen waardoor het flink kan botsen en knallen.


Denk bijvoorbeeld aan:


• De samenstelling van het ‘gezin’ wisselt regelmatig. Dan zijn alle kinderen er, dan maar 2, soms maar 1 of geeneen. Het ene moment is het dus druk in huis, het andere moment ben je misschien maar met z’n tweeën.

• Er is geen bloedverwantschap tussen de ‘stiefjes’. Dat is ook precies de betekenis van het woord ‘stief’. Stiefleden van het ‘gezin’ kunnen daardoor vaak minder van elkaar hebben. (En van je eigen kinderen kun je juist vaak meer hebben.)

• De ex-partners doen ook mee in het stiefsysteem, ze horen erbij, aangezien ze de andere ouders van de kinderen zijn. Kinderen zijn loyaal aan hun beide ouders.

• Rouw en verdriet spelen een rol: het verlies van het oude kerngezin. Dit kan voor elk gezinslid op een ander moment (weer) opspelen.

• Gewoontes en tradities, meegenomen uit de oude kerngezinnen, verschillen.


Dit zijn maar een paar voorbeelden van verschillen, maar wel hele belangrijke.


Vind jij dit ook lastig? Hier kun je alvast wat tips downloaden en als je erover door wil praten met mij in mijn praktijk in Zeist of (ook) met andere (stief)ouders zijn daar ook diverse mogelijkheden voor.

Kijk op de website voor het actuele aanbod: www.caringcoachingcounselling.nl/aanbod


45 weergaven0 opmerkingen

‘Je bent niet één gezin, maar een groep mensen die bij elkaar woont en waar heel veel anderen bij horen.’


Deze zin uit het boek 'De mijne zijn de liefste' van Karin Den Hollander en Magda Hengst over dynamieken in samengestelde gezinnen vind ik heel treffend. Het klinkt misschien hard, maar het geeft wel duidelijk aan wat het is (en daarmee ook wat het dus niet is).


Wil jij eens sparren met een coach die zelf ook stiefervaring heeft over de dingen waar je in je samengestelde gezin tegenaan loopt?


Voor een niet zo romantische, maar wel realistische kijk op samengestelde gezinnen. Voor meer inzicht en daardoor meer rust.


Neem contact met me op via mail: caringcoachingcounselling@gmail.com
132 weergaven0 opmerkingen
1
2

Gun je jezelf een coaching- & counsellingtraject?

Neem contact op via: 

caringcoachingcounselling@gmail.com

bottom of page